14.12.2011

Tummaa voimaa: Allora Negroamaro

Tämä oli mainio viini, jo vanha tuttavuus, mutta aiemmin kirjoittamaton. Ensimmäinen assosiaatio vahvoine tuoksuineen oli antiikin Rooma! Keskitäyteläiseksi yllättävän täyteläinen, hieman makea ja pehmeä, luumuinenkin. Varmasti tulee hankittua uudelleen.

Allora!

Negroamaro-rypäle jää nyt mieleen oikein hyvällä tavoin, toisin kuin tasaisempi ja tylsempi Nero Negroamaro Cabernet sauvignon -viini. Allora muistutti oikeastaan enemmän toista Neroa, Salice Salentinoa. Viinin 9,99 euron hinta tässä vain hipoo blogini kohtuuden ylärajaa. Annan silti neljä plussaa, vaikka ehkä oikeampi olisi kolme - hinta huomioiden.

Allora tuoksui vahvalle, mullalle ja maalle - jopa niin, että mietin mille saman tuottajan Primitivo oikein voi enää tuoksua, tämä kun oli jo niin primitiivinen. Täytyy sekin vielä jossain välissä maistaa, arvelen sen vielä tätä paremmaksi.

(Lisäys 2.1.2012: Maanläheinen Primitivo)

Alko kertoo seuraavaa: Keskitäyteläinen, keskitanniininen, hapokas, aroniamarjainen, mausteinen, hennon vaniljainen. Vuosikerta 2008.

Plussat: ++++

Vahvojen makujen keralle vahvoja hauskoja rytmejä viinin omasta maasta: Jovanotti!

2 kommenttia:

 1. Tutustumisen arvoinen viini varmasti minunkin makuuni tämä Allora. (Sen verran noihin plussiisi olen jo oppinut luottamaan.)

  Quinta das Setencostas esim. oli täydellisesti arviosi veroinen, runsaantäyteläinen, silti jotain keveyttäkin siinä, mutta etenkin vaniljainen. Kerrankin minäkin osasin maistaa nimeomaan vaniljaisuutta.

  HS raati testasi aikoinaan kaikki juuri alle kymppiin hinnoitellut alkon punaviinit. Niitä oli silloin 72, mutta eiväthän toimittajat työläitäkään urakoita säiky :)

  HS:n testissä raadin suosikiksi nousi italialainen Don Camillo Sangiovese (2008).
  http://www.alko.fi/tuotteet/fi/005986
  Täyteläinen, maamaista tuoksua, intensiivisiä ja moniulotteisia makuja. Happamuutta ja tanniinisuutta vähintäänkin sopivasti - varmasti enemmän kuin em. Allorassa. Siten oikein tuhti ja myös tummanpuhuva viini.

  Siinä missä tuo mainitsemasi Primitivo on mausteyrttinen, Don Camillo olisi makean mausteinen. Itselleni ajattelinkin juuri nyt jouluksi Don Camillon.

  En siis vielä ole tutustunut, mutta tulipa mieleeni mainita hyvä ja hieman keveämpi vaihtoehto niin ikään italialaiselle Primitivolle. -jkb

  VastaaPoista
 2. Haa, kiitos kommentista - joku luottaa minun plussiini! :D Ole varovainen.

  Minä en vielä ole jouluun asti päässyt, viikko kerrallaan. Kuitenkin jostakin ne vinkit on koottava, joten kiitos: Alkon hyllystä pisti äsken silmään mainitsemasi Don Camillo, tosin taisi olla 2010. Pääsi kotiin, kaappiin, esiin, lasiin.

  VastaaPoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...