15.11.2012

Uuden sadon maistelua 2012: Beaujolais Villages Nouveau Louis Tête


Un toast au vin nouveau! 

Marraskuun kolmas torstai, ja taas on aika maistella uutta viinisatoa. Joka vuosi sama hassutus.

Kokemuksena tämä uuden sadon maistelu on aina hauska; viini kun on marjaisaa, mehuisaa, viileää ja raikasta. Ei siis lainkaan sellaista punaviiniä mitä tyypillisesti nauttisin. Nyt otetaan kuitenkin tarkempaan analyysiin vuoden 2012 beaujolais nouveau -viini: Beaujolais Villages Nouveau Louis Tête.

Yllättävä sitrusmainen hapokkuus, beaujolaismainen marjaisuus - tosin karpaloita tällä kertaa, kuitenkin mukavan lämmin viini. Parempi kuin viime vuoden beaujolais nouveaut! Tämä oli paitsi hauska ja outo, myös oikeasti ihan kiva viini! Nautimme sitä lounaalla joulukinkkupaninien kera - hullunkurista sekin. Sopiva sekamelska makuja.

Viinistä tuli mieleen etelä! Sangria! Appelsiinit ja banaanit, herukat ja karpalot, hedelmä- ja jääpalaset! Nauti hyvin viilennettynä. Ilahdu jälleen suloisesta etiketistä.

Tänä vuonna viinin hinta tosin oli kipurajoilla halpisblogini suhteen: 9,99 euroa. Eli makuunsa nähden ei mikään hyvä ostos - mutta juuri tässä traditiossa pakollinen hauskuus.

Voit lukea viime vuoden kokemuksestani ja taustaa koko asialle:
>> Uuden sadon maistelua: Art's Beaujolais Nouveau
>> Uuden sadon maistelua, osa 2: C'est La Vie!

>> Helsingin Sanomien arvio 15.11.2012
>> Alkon tiedote

Uuden sadon punaviinin beaujolais nouveaun myynti alkaa ympäri maailmaa aina marraskuun kolmantena torstaina. Tänä vuonna viini saapui Alkoihin 15.11.2012. Beaujolais nouveau on valmistettu kuluvan satovuoden Gamay-rypäleistä, ja se tulee myyntiin muutaman kuukauden kuluttua sadonkorjuusta.Alkoon tulee yksi beaujolais nouveau -viini: Beaujolais Villages Nouveau Louis Tête.

Beaujolais Villages Nouveau Louis Tête on maultaan kevyt, vähätanniininen, marjainen, punaherukkainen ja kevyen vadelmainen.(Tuotesivu: www.alko.fi/tuotteet/fi/459127)
 • Viini on pakattu normaalia kevyempiin 395 gramman lasipulloihin hiilijalanjäljen pienentämiseksi. 
 • Pulloissa on metallinen kierrekapseli. 
 • Viinin on valmistanut perheyritys Domaine Louis Tête, joka on tehnyt viiniä Beaujolais’ssa 1900-luvun alusta lähtien. 
 • Beaujolais nouveau on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12–14-asteisena. 
 • Viini säilyttää hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa noin kuuden kuukauden ajan. 
 • Tuotetta on ostettu 34 740 pulloa.
Vuosi 2012 oli haastava niin Beaujolais’n kuin monen muunkin eurooppalaisen viinialueen tuottajille. Helmikuun kovat pakkaset pienensivät satoa 20-50 prosentilla tuhoamalla osan silmuista ja vanhoista köynnöksistä.Viileä alkukesä, ukkoset ja raekuurot pienensivät myös sadon määrää. Elokuun ja syyskuun alun lämpö ja kuivuus takasivat kuitenkin sadon laadun, mutta satomäärä jäi huomattavasti normaalia pienemmäksi.

Viinit ovat raikkaan hedelmäisiä, klassisia beaujolais nouveau -viinejä, ja vuoden 2012 pienen sadon laatuarvio on erittäin hyvä. (Alko)

5 kommenttia:

 1. Pakollista hauskuutta vietetään täälläkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miltä maistuu? :D
   Mietin juuri kuinka paljon pakollista hauskuutta kehtaa keskellä päivää... Olen vielä sairaslomallakin tänään - how convenient.

   Poista
  2. Aluksi vähän petyin, mutta kun viini on ollut hetken lasissa, maistuu jo enemmän ja paremmalta:)

   Poista
  3. Joo.. samaa viiniä täälläkin lasissa ja kun maistelee useamman hörpyn niin aina vain maistuu paremmalta. Taidan ostaa pullon ystävälle joululahjaksi.

   Poista
  4. Hauska kuulla!

   Viini on tosiaan aika veikeä. Osta talteen ettei lopu kesken. Ja muistusta ystävää, ettei viini hyvänä kuin pari kuukautta.

   PoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...