29.2.2012

Casillero del Diablo Shiraz 2010: varma tapaus

Melko voimakas syrah/shiraz-viini, täyteläinen ja aromikas. Hintaansa (9,99 e) nähden ei mikään superhuippu, mutta lajissaan varmaankin hyvää keskitasoa, varma viini moneen tilanteeseen.

Tanniinien kitkeryys voi arveluttaa, jos yleensä pitää helpoista viineistä. Taittuvatkohan tanniinit vuosien saatossa, tämä vuosikerta 2010 on vielä melko nuori. Maku oli kaikkiaan kuitenkin melko pehmeä, selvä kirsikkaisuus/herukkaisuus toi makuun iloa.

Alko: Täyteläinen, tanniininen, kypsän kirsikkainen, vaniljainen, mausteinen, tamminen.

Plussat: +++

Musiikiksieni päätyi yllättävä, herkkä ja kaunis, mystinen Kaija Saariahon L'aile du Songe (Unelman siipi). Kuuntele aistit avoinna, näköaistia unohtamatta.

 

Saariaho itse kertoo: Huilu on ollut minulle läheinen soitin aina varhaisimmista teoksistani lähtien. Pidän sen äänestä, jossa hengitys on aina aistittavissa, sekä sen soinnillisista mahdollisuuksista, jotka soveltuvat hyvin musiikilliseen ilmaisuuni. Sille voi kirjoittaa fraaseja, jotka ulottuvat muusikon kuiskaamien foneemien värittämistä murtuneista äänistä puhtaisiin ja pehmeisiin sointeihin.

Konserton otsikko ja tunnelma liittyvät Saint-John Persen runokokoelmaan Oiseaux (Linnut): "Aile falquée du songe, vous nous retrouverez ce soir sur d'autres rives!" [Unen taittunut siipi, tapaatte meidät jälleen tänä iltana toisilla rannoilla!] Runoilija ei kuvaile lintujen laulua, vaan puhuu sen sijaan niiden lennosta ja käyttää lintuja metaforana kuvaillakseen abstraktilla ja moniulotteisella kielellä elämän mysteerejä.

2 kommenttia:

  1. Minun pitää tehdä tunnustus: En osaa kuunnella Saariahoa, en vain pääse mitenkään mukaan siihen. Olen yrittänyt monta kertaa:( Miksiköhän?

    VastaaPoista
  2. Minäkään en ole aiemmin Saariaholle lämmennyt, tuntuu niin vaikealta, ristiriitaiselta ja monimutkaiselta. Mutta tämä lintuisa kokonaisuus oli ihan erilainen! Itsekin ihmettelin miten tähän päädyin päivän musiikkiseikkailujeni päätteeksi. Piti ohan ottaa lasi viiniä ;) ja istua hiljaa aloilleen kuuntelemaan. Todella kaunis ja vaikuttava.

    VastaaPoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...