20.11.2013

Beaujolais nouveau 2013 myyntiin torstaina 21.11. Odotusta!



Beaujolais nouveau on valmistettu kuluvan satovuoden Gamay-rypäleistä, ja se tulee myyntiin muutaman kuukauden kuluttua sadonkorjuusta. Viinit ovat tarkoitettu nautittaviksi mahdollisimman tuoreina.

Kuva: Alko
Alkoon tulee tänä vuonna yksi beaujolais nouveau -viini: Georges Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau, 9,84 €.

Georges Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau on maultaan kevyt, vähätanniininen, vadelmainen, kirsikkainen ja kevyen boysenmarjainen.

Viinin on valmistanut Georges Duboeufin viiniliike, joka on ehkä tunnetuin beaujolaisviinin tuottajista. Duboeufin suku on asunut Mâconin alueella 1400-luvulta lähtien, mutta viiniliike perustettiin kuitenkin vasta vuonna 1964. Viiniliikettä johtaa edelleen Georges Duboeuf poikansa Franckin kanssa.

Vuoden 2013 sadon laatuarvio erinomainen

Kevään ja alkukesän kylmä ja sateinen sää vaikeutti viiniköynnösten kukintaa. Toisaalta elokuu ja syyskuu olivat hyvin aurinkoisia, joten sadon määrästä Beaujolais’ssa tuli lähes normaali. Sadonkorjuu alkoi tänä vuonna myöhään, vasta 24. syyskuuta.

Viineistä odotetaan runsasvärisiä ja aromikkaita, ja vuoden 2013 sadon laatuarvio on erinomainen.

Nauti nouveau hieman viilennettynä

Beaujolais nouveau on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12–14-asteisena. Viini säilyttää hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa noin kuuden kuukauden ajan.

Beaujolais nouveau sopii hyvin buffetpöydän viiniksi ja mutkattomaan yhdessäoloon. Sen kanssa maistuvat muun muassa juustot, sipulikeitto, piiraat, laadukkaat makkarat, pateet ja salaatit. Myös kananpoika ja muut kevyehköt liharuoat toimivat beaujolais nouveaun kumppanina.

Valmistusmenetelmä

Beaujolais nouveau valmistetaan macération carbonique -menetelmällä, jossa rypäletertut pannaan käymisastiaan kokonaisina. Massan painosta astian pohjalla olevat tertut murskaantuvat ja niistä valuva mehu alkaa käydä rypäleiden pinnalla olevan luonnonhiivan avulla.

Käymisessä syntyvä hiilidioksidi työntää käymisastiassa olevan hapen pois ja imeytyy ylempänä oleviin rypäleterttuihin. Rypäleiden sisällä alkaa hiilidioksidikäyminen, joka saa lopuksi rypäleet puhkeamaan. Maseraatio kestää 4–5 vuorokautta, minkä jälkeen viini käy normaalin punaviinin tavoin. Tämä menetelmä tuottaa hedelmäistä ja runsasaromista viinä.

Että jos olen huomenna vähän muissa maisemissa, niin lienen näissä nuoren viinin hurmioissa.


1 kommentti:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...