15.5.2012

Sitä saa Suomestakin! Gazela

Riemun päivä! Alkon hyllystä löytyi yllättäen juuri se viini, johon taannoisella Portugalin-reissullani ihastuin: Gazela-niminen nuorista rypäleistä valmistettu viini.

Viini on mieto (9 t-%), raikkaan limettinen, hentoinen, pirskahteleva... Aivan ihana arki-illan viini, mutta samalla myös oikein sopiva ja mukavan erilainen makuelämys erilaisiin kesäisiin juhliin.

Vihreät viinit (vinho verde) tulevat Pohjois-Portugalin Vinho Verden viinialueelta, joka sijaitsee Atlantin rannikolla Minhon maakunnassa, Porton kaupungin ja Espanjan rajan välissä.

Rypäleet kerätään tarkoituksellisesti ennen kuin ne ovat täysin kypsiä. Nimi Vinho Verde ei viittaakaan viinin väriin, vaan viinin olemukseen, raikkauteen, hapokkuuteen ja tiettyyn "vihreyteen".


Tämä viini sopi erinomaisesti mm. hummerivoileipien seuralaiseksi, se kevensi täydellisesti smetanalla ja valkosipulivoilla mehevöitettyä merten veijaria - aivan tavallisena arki-iltana koto-Suomessa. Portugalissa viini tarjoiltiin kuohuviinilaseista erittäin hyvin viilennettynä.

Gazela-nimi tulee ehkäpä tunnetusta kolmimastoisesta purjealuksesta, joka rakennettiin Portugalissa vuonna 1901. Nimi tarkoittaa myös gasellia. Kumpikohan sopii paremmin viinin taustaksi?

Plussat: ++++, huippuhalpis!

Alko: Puolikuiva, erittäin hapokas, pirskahteleva, vihreän omenainen, limettinen. Rypälet: Loureiro, Trajadura, Azal, Pedernã. 7,48 euroa.

2 kommenttia:

  1. On kyllä hauska löytää viini tuolla tavoin paikallisesta pitkäripaisesta:)

    VastaaPoista
  2. Kyllä vain! Aiemmin en ole pulloa noteerannut, vaikka vinho verdejä olen ennenkin tutkaillut ja niihin usein tarttunutkin. ;)

    VastaaPoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...