3.2.2014

Cavojen cavaa, Freixenet Vintage Reserva

Huippuskumppa, vaan ei aivan huippuhalpis! (13,35 euroa). Suosittelen silti viileästi.

Freixenet Vintage Reserva oli tyylikäs, ei aivan helppo (vrt. Amalia ja muut vastaavat erittäin halvat ja erittäin helpot), paahteisuus toi makuun voimaa - ehkä siksi sopi hyvin ruuankin kanssa.

Tämä sopii mihin vaan (kuten hyvä cava aina), yksinäiseen tai kaksinaiseen iltaan, ruualle, seurusteluun, juhlamaljaksi. Ainoa haittapuoli on, että tämäkin loppuu liian pian. Voi mokoma.

Alko: Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, kevyen viheromenainen, hennon yrttinen, mineraalinen.

Rypäleet nykyisiä skumppasuosikkejani: Macabeo, Xarel.lo, Parellada.

Melkein siis viiden plussan juttu! ++++(+)


Triviaa:

Freixenet Freixenetin nimi tulee omistajaperhe Ferrerin sukutilan nimestä La Freixenada, joka tarkoittaa "maatila, jossa saarnet kasvavat". Ferrerin perhe on ollut cava-bisneksessä mukana viime vuosisadan loppupuolelta alkaen ja Freixenet-yhtiö on yhä perheen omistuksessa ja johdossa. Nykyisin Freixenet on maailman suurin kuohuviinituottaja.

Cava on espanjalaista samppanjamenetelmällä valmistettua kuohuviiniä. Kun viini on käynyt terästankeissa, siihen lisätään sokeria ja hiivaa, jonka jälkeen se pullotetaan ja varastoidaan viinikellareihin toista käymistä varten. Pulloissa tapahtuvassa toisessa käymisessä viiniin muodostuu hiilidioksidia eli viinistä tulee kuplivaa.

Freixenet’lla on kellareita yli 50 km ja siellä on n. 120 miljoonaa pulloa. Pullot varastoidaan kellareissa ylösalaisin ja niitä tanssitetaan (käännellään), jolloin sakka valuu pullon suuosaan. Sakka poistetaan jäädyttämällä ylösalaisin olevien pullojen kaulaosa, jolloin pulloa avattaessa paine työntää sakan pois. Seuraavaksi lisätään sokeria, jotta saadaan kuohuviiniin haluttu makeus.

www.freixenet.fi

2 kommenttia:

  1. Just tuossa talossa ei käyty, vaan saman kylän toisessa isossa, Codorniulla. Kunnon cava on kyllä aina paikallaan!

    VastaaPoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...