29.7.2012

Tasainen ja tyyni Savia Viva Familia Xarel·lo

Kappas. Tummanruskea valkoviinipullo, kuin Saksassa ikään. Viini pullon sisällä on kuitenkin kaikkea muuta kuin vaaleaa rieslingiä; Savia Viva Xarel·lo on voimakkaan keltaista, melkein etiketin sävyistä.

Tuoksu on kuiva, kirpeä ja yrttinen - tuli jostakin mieleeni vastaleikatut yrtit. Maku on valkoviiniksi (kumman) kypsä, runsas ja voimakkaan hedelmäinen. Sopinee siis myös voimakkaiden ruokien seuraan.

Saman viinituottajan Tempranillo kuuluu yhä lyömättömiin suosikkiviineihini, vaikka Savia Viva Familia Tempranillon uudemmat vuosikerrat eivät enää ole tuohon 2009 vuosikerran viiteen plussaan yltäneetkään.

Valkoinen elämän mahla saa plussia keskinkertaiset kolme. Viini oli kohtuullisen hyvää, hyvin saatan ostaa uudelleenkin. Luomusta vielä puolikas plussa lisää. +++(+)

Tavallisissa valkoviineissä melko erikoinen Xarel·lo -rypäle kasvaa Katalonian alueella. Sitä käytetään yleisesti Cava-kuohuviinien valmistuksessa. Kokeilkaapa lausua rypäleen nimi katalonialaisittain: [ʃəˈɾɛɫːu = Saima-aakkosin: xärell u]

Alko: Kuiva, hapokas, sitruksinen, hennon kukkainen. Rypäleet: Xarel.lo 100%. 2011. 7,99 e.

Ei kommentteja:

Lähetä kommenttiRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...