18.11.2012

Viehko ja voimallinen uutuus: Appassimento VivaldiAivan mainio uutuus Italian Valpolicellon alueelta! Appassimento Vivaldi täyttää kaikki hyvän viinin kriteerit: sopivan haastava muttei happamalla tavalla, runsas, erittäin maukas; silti pehmeä ja hienostuneesti makea - persoonallinen, kuten viiniä minulle suositellut ystäväni kuvaili. Viini on samanaikaisesti ryhdikkään haastava, mutta helposti nautittava. Ja huom! tämä viini vain parani seuraavaan päivään odottelusta.

Persoonallisen maun taustalla saattaa piillä persoonallinen valmistusmenetelmä, apassimento. Apassimento-menetelmässä annetaan valikoitujen rypäleiden kuivua ennen varsinaista viininvalmistusta. Kuivumisen myötä rypäleiden sokeripitoisuus kasvaa (josta seurauksena tämänkin viinin viehättävä makeus), happopitoisuus laskee ja rakenne konsentroituu. Vivaldi-viinin valmistukseen käytettiin noin kolmannes kuivattuja rypäleitä. Menetelmän myötä alkoholipitoisuus on melko korkea, 14 t-%. Alkoholin maku ei kuitenkaan noussut missään vaiheessa hallitsevaksi, kuten kuulemma joskus saattaa käydä.

Rypäleet olivat - pitkästä aikaa - melkoisen outoja minulle: Corvina (50%), Rondinella (30%) ja Corvione (10%). Mitähän puuttuvat 10% lienevät, vai onko Alkossa sattunut laskuvirhe? Vuosikerta oli 2010.

Alkon mukaan viini on täyteläinen, keskitanniininen, tummakirsikkainen, karpalohilloinen, hennon rusinainen, mausteinen, lämmin. Mehevä & hilloinen. 8,98 euroa.

Viini pääsee kirkkaasti huippuhalpis-kategoriaani.

8 kommenttia:

 1. Viehko ja voimallinen, se kuulostaa houkuttelevalta! :)

  VastaaPoista
 2. Olikin houkuttelevan koukutteleva - ja (liiankin) helppo nimi muistaa! ;)

  VastaaPoista
 3. Maku oivallinen halpis viiniksi. Todellinen löytö, varsinkin jos et normaalisti tahdo löytää Italialaisista viineistä hermoja kutkuttavaa makua. Jälkimausta ei kuitenkaan löydä mainittua yrttistä jälkimakua. (se oli testaajalle vain hyvä pointti)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että pidit! Tosin minusta italialaisissa (halpisviineissä) on useita muitakin helmiä, voimakkaita ja tasapainoisia, sopivan haastavia tapauksia.

   Minustakaan Vivaldissa ei tuntunut yrttisyyttä. Kaikin puolin se oli hyvin harmoninen kokonaisuus - olen sitä nyt jo useamman kerran testannut. Heh :)

   Poista
 4. Hei hauskaa, tämä on minunkin vakiosuosikkejani - ostan tätä usein jos tarjoan illallista etenkin isommalle porukalle. :)

  VastaaPoista
 5. Moi ssiiri! Kiva kuulla. Tämä viini on kyllä takuuvarma, maku jopa herättää keskustelua! :)

  VastaaPoista
 6. Nyt muuten maistoin pitkästä aikaa ja tämä yksilö on melko hapan. Vähän liiankin hapan? Mutta voimakas ja vivahteikas yhä. Haastavakin.

  VastaaPoista
 7. Keskustelen tässä nyt hiukan itsekseni, mutta tämä viini oli aivan loistava seuraavana päivänä! Siis vaatii reilusti ilmaa, ainakin minun makuuni. Huippu.

  VastaaPoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...